Hvordan fungerer min stemme
Stemmen er lyd der frembringes via luftvibrationer ud gennem vores hals.
Stemmen laves via et samarbejde mellem vejrtrækningsorganerne og stemmelæberne i struben. I struben sidder to elastiske stemmelæber hen over luftrøret. Stemmelæberne aktiveres ved hjælp af strubens muskler.
Når man trækker vejret uden lyd ligger stemmelæberne langs kanten af luftrøret. Det gør at vi kan trække vejret uden besvær. Når vi vil tale aktiveres stemmelæberne og de samles over udåndingsluften i struben og bliver sat i svingninger. Svingningerne sætter sig i luften, og der skabes lyd. Ved dybe toner slapper stemmelæberne af, altså de laver langsomme svingninger. Ved lyse toner spænder stemmelæberne op og laver hurtige svingninger.
Børns stemmelæber er korte og svinger hurtigt, hvilket giver den lyse stemme. Det samme gælder for kvindestemmen. Mænds stemmelæber er længere og svinger langsommere, hvilket giver den dybere tone.
Stemmen er også afhængig af vejrtrækningen og måden vi trækker vejret på. Når vi taler bruger vi de dybe mavemuskler til at skubbe luften ud af lungerne. De skal også sørge for at vi kun anvender det mest nødvendige luft og hjælper derfor med til at holde lidt igen på luften, for at give den bedst mulige stemmekvalitet/lyd. Dette kaldes for støttefunktionen. Du vil møde dette udtryk, hvis du går til sang eller hvis du skal have logopædisk behandling for dine stemmevanskeligheder.